tiistai 21. joulukuuta 2010

Kirkkopohdintaa

Olemme istuneet nyt työksemme kirkoissa.
Aleksanterin kirkko oli iso ja hieno, todella upea. Vei Messukylän kirkolta pisteet. Ehkä kuitenkin tunnelmaltaan vähän kylmä?
Eilen törötettiin sitten Tampereen tuomiokirkossa kolme tuntia (Iso Kiitos Rajaton!). Onhan se upea kaikkine maalauksineen ja huomattavasti lämminhenkisempi kuin Aleksanteri. Kokonaisuutena superkaunis ja tunnelmallinen. Jotenkin alttari ei kuitenkaan kolahtanut minulle. Siitä ei tule fiilistä, että nyt menemme alttarille, kaikki on jotenkin niin avointa, yhtä suurta kirkkoa. Alttaritaulukin on vähän plaah (anteeksi taiteilija). Sulho taas tykkäsi, kun penkit ovat lähellä alttaria. Vieraat eivät siis ole niin kaukana. Näkymä alttarilta poispäin on sitten niin hieno ja upea, että sitä kyllä mielellään katselee onnellisena sulhon käsikynkässä vaimona.

Tattadadaadadaaaa! Kisan vihkikirkosta on voittanut Tampereen tuomiokirkko. Mustana hevosena kisaan jälkikäteen ilmoittautui Kangasalan kirkko, jossa piipahdetaan ilmeisesti jouluaattona. Myös moderni Kalevan kirkko pyrkii väkisin kisaan vielä mukaan, saa nähdä huolitaanko. Siellä on varmasti tunnelma ihan toisenlainen. Tällä hetkellä valinta on kyllä jo melko varma. "Varma".

Haloo morsmaikku. Kirkossa vietetään aikaa maksimissaan puoli tuntia. Relax!

maanantai 13. joulukuuta 2010

Kirkon valinta

Käytiin sulhon kanssa kauneimpien joululaulujen varjolla katsastamassa olisiko Messukylän kirkosta vihkikirkoksi. Olin valokuvien perusteella jo melkein päättänyt, että se se tulee olemaan. Pikkuinen pettymys kirkko kaikessa kauneudessaan kuitenkin oli. Olin kuvitellut sitä isommaksi ja valoisammaksi. Lisäksi saarnastuoli estää tehokkaasti morsiamen puolen sukua näkemästä alttarille, jollei kaikki tajua levittäytyä ihan käytävän viereen istumaan. En sano vielä ei, mutta ensi sunnuntaina (jälleen kauneimpien joululaulujen varjolla) tie vie Aleksanterin kirkkoon ja seuraavana maanantaina Tampereen Tuomiokirkon katsastamme Rajattoman joulukonsertin lomassa. Sen jälkeen on päätösten aika.

Vaikka vierasmäärä tulee olemaan pieni ja iso kirkko sinällään turha, haluan silti piiiitkän käytävän, jota pitkin liitää ensin isin käsikynkässä ja sitten sulhon. Olen kesätöinäni aikoinaan sijaistanut suntiota ja nähnyt monet häät siitä näkökulmasta. En halua kokea sitä noloa hetkeä, kun on ottanut ne pari askelta pienen kirkon käytävällä ja huomaa olevansa jo alttarilla, vaikka häämarssi on hädin tuskin alkanut. Sitten sitä tyhmänä odotellaan alttarilla marssin loppumista. Ei näin.

Ongelmalliseksi kirkon valinnan tekee vielä se, että vertaan mielessäni ehdokaskirkkoa aina Savonlinnan tuomiokirkkoon, joka on ihana, iso ja valoisa kotikaupungin kirkko, jossa olen pienestä pitäen suunnitellut meneväni naimisiin. Mutta nyt ollaan Tampereella ja tähän mukaudutaan.

Ja sehän on tietysti aina eri asia, että saadaanko me edes sitä kirkkoa, joka kaikkien pähkäilyjen jälkeen tuntuisi oikealta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että varaamme varmaan kirkon sekä 21.1.2012 päivämäärälle (ja vielä toivotaantoivotaan, että siihen päivälle joku ihana hääpaikka löytyisi) että 25.2.2012, jolloin hääpaikka on sitten jo varattu Haulitehdas. Jos se vaan jotenkin onnistuu. Saadaan sitten vähän lisäaikaa hääjuhlapaikan etsimiseen tammikuun päivämäärälle.