keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Pömpeli™

BM ja sulho pömpelin armoilla. Kuva: Jaakko Leimio

Olen saanut pyyntöjä kertoa vähän tarkemmin meidän häissä olleesta valokuvauspömpelistä.

Kertoilin miehelle joskus kesällä toiveistani, että häissä tulisi olemaan valokuvauspiste, jossa vieraat kävisivät ottamassa itsestään kuvan ja kuvista me koottaisiin häiden jälkeen vieraskirja. Mies innostui ajatuksesta ja ehkä maailman parhaana ideoijana vei sitä kaikessa hiljaisuudessa vähän pidemmälle. Minä olin ajatellut ihan vaan jalustalla seisovaa kameraa, kun mies oli mielessään suunnitellut jo passikuvakopin tyylisen automaattisen viritelmän. Päädyimme kompromissiin ja syntyi suunnitelma valokuvauspömpelistä (jolle ei koskaan keksitty parempaa nimeä).

Pömpeli oli noin 160 cm korkea laatikko, joka kätki sisäänsä järjestelmäkameran, läppärin, näytön, tulostimen sekä paljon erinäisiä kikkareita ja johtoja. Satsiin kuului myös kaksi irrallista salama-sateenvarjo-vehjettä. Itse laatikko rakennettiin kaasosiskoni vanhoista kaapinovista ja päällystettiin mustalla kontaktimuovilla.

Kuva: isi
Käytännössä pömpeli toimi niin, että kun henkilö meni pömpelin eteen, se heräsi henkiin liiketunnistimen avulla ja näyttöön tuli teksti "ota kuva painamalla valkoista nappia". Kun painoi valkoista nappia, alkoi näytössä laskea numerot kymmenestä alaspäin. Kun päästiin nollaan, välähtivät salamat ja näytölle tuli juuri otettu kuva. Kuvan sai tulostettua painamalla taas valkoista nappia tai jos tulos ei miellyttänyt, uuden kuvan sai otettua punaisesta napista. Tulostettu kuva putkahti automaattisesti pömpelin etupaneelista ulos ja oli valmis pudotettavaksi vieraskirjapostilaatikkoon tervehdyksen kera. Kaikki kuvat, tulostetut sekä tulostamattomat, jäivät myös läppärin muistiin, joten kaikki todistusaineisto on tallessa, hähää! Kuvausrekvisiittana toimi isot mustat kehykset. Myös viiksiä ja hymyjä tikkujen päässä oli tarkoitus olla, mutta kun jättää kaiken viime tippaan, ei sitten ollut enää aikaa niitä askarrella.
 
Tulostus käynnissä. Kuva: Jaakko Leimio

Pömpelin automaattitekniikan rakensi miehen ja bestmanin kanssa miehen työkaveri. Minä en sen tekniikasta ymmärtänyt mitään, mutta puheissa välähteli sana arduino (jos se kertoo jollekin jotain), jotain ne pojjaat koodaili ja juottamistakin tapahtui :) Pääasia, että hienosti toimi nappia painamalla. Välillä tosin piti vaihtaa kameraan akkuja ja salamoihin pattereita.

Tulostetut kuvat odottavat nyt siis vieraskirjaan liimaustaan. Kuvan viereen vieraskirjaan laitetaan vieraiden täyttämä lappunen, jossa kysyttiin käytännön viisauksia uudelle avioparille, nimiehdotuksia seuraavalle sukupolvelle, mitä ei näistä häistä unohda sekä vielä muita terveisiä. Saatiin niin ihania neuvoja ja terveisiä, että hymyssäsuin niitä luettiin monet illat.

Pömpeli oli hitti. Aluksi kuvat olivat virallisia ja hymyileviä, mutta yön mittaan vieraat heittäytyvät luoviksi ja saatiin aivan loistavia yhteispotretteja ja hillittömiä asentoja ja ilmeitä :) Kuvat olivat niin kivoja, ettei me malteta pitää niitä vain itsellämme. Niinpä teetettiin kuvia lisää ja kiitoskorttien yhteydessä kaikki vieraat saavat myös oman pömpelikuvansa.


14 kommenttia:

 1. Voi hyvää päivää! Kerrassaan upeaa! Mahtavaa luovuutta ja taitoa. :) Meille tulee toinen kuvaaja ottamaan photo booth -kuvat vieraista, joten toivottavasti onnistuu yhtä hyvin kuin teillä. :)

  VastaaPoista
 2. Wow, siis aivan UPEA juttu! Vitsit, että mies (ja apujoukot) ovat varmasti nähneet paljon vaivaa tämän eteen! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hieno systeemi! *Mäki haluun! 8)

  VastaaPoista
 4. Ihan huikea juttu! Voisinko vuokrata tuon meille? ;D

  VastaaPoista
 5. Vau, aika huikee! Eka ajattelin että mäkin haluun, mutta sitte kun luin tuota toteutuspuolta niin...ööö... ei mun ihan pakko olekaan saada :D Todella hieno, saitte varmaan ikimuistoisia kuvia!

  VastaaPoista
 6. Huippumahtava juttu! Täällä toinen vuokraajaehdokas jos päätätte ryhtyä idealla rahastamaan! :)

  VastaaPoista
 7. Aika mahtava pömpeli teillä oli! Kun itekkin osais tehä tuollaisen niin kiva ois :)

  VastaaPoista
 8. Onpas hieno pömpeli. Ihan uskomaton oikeastaan, on pojat saaneet hifistellä ihan tosissaan!! Wau, wau ja WAU!

  VastaaPoista
 9. Ihan superhieno idea ja toteutus!

  VastaaPoista
 10. Ihan mahtava tämä teidän pömpeli!! Meillä on tulossa vastaavan tyyppinen vieraskirjaratkaisu, tosin ihan kuvaaja (pari ystävää vuorotellen) joutuu nämä kuvat ottamaan ja kuvat printataan vasta häiden jälkeen vieraskirjaa varten + tietty vieraille omansa. Tämän IT-konsultin taidot ei riitä harmi kyllä tuollaista automaattista härveliä kasaamaan :D

  VastaaPoista
 11. teidän pitäis alkaa vuokrata tota pömpeliä eteenpäin!

  VastaaPoista